YDÜ Hemşirelik Fakültesi 18. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi’nde temsil edildi

Yakın Doğu Üniversitesi Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek SARPKAYA GÜDER 30 Ekim-3 Kasım 2019 tarihleri arasında Limak Cyprus Deluxe Hotel’de düzenlenen 63. Türkiye Milli Pediatri Kongresi kapsamındaki 18. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi’ne sözel bildiri ile katılmıştır.

Yrd. Doç. Dr. Dilek SARPKAYA GÜDER, ‘Kuzey Kıbrıs’ta Anne ve Çocuk Sağlığının Durumu’ adlı çalışmasını sözel bildiri olarak sunarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ndeki anne ve çocuk sağlığı göstergeleri ile ilgili birçok verinin yetersiz veya ulusal düzeyde belirtilmediği konusunda farkındalık yaratmıştır.   Ülkede yapılan mevcut bilimsel çalışmalar, KKTC Sağlık Bakanlığı ile Devlet Planlama Örgütü’nün belirttiği verilere göre; doğurganlık hızı ile bebek ölüm hızının düşük, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme oranının düşük, sezaryen doğum oranlarının yüksek, anne ve bebek sağlığı açısından HIV bulaşma riskinin fazla ve anne-çocuk sağlığı hizmet eksikliklerinin (Aile planlaması hizmetleri vs.) olduğu saptanmıştır. Anne ve çocuk sağlığı ölçütlerindeki diğer eksik veriler temel sağlık hizmetlerinin planlanmasında eksikliğe yol açabilmektedir.